erfgoedobject

Gemeentehuis van Leut en gemeenteschool

bouwkundig element
ID
1238
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1238

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis met aansluitende gemeenteschool, uit eind 19de, begin 20ste eeuw.

Het gemeentehuis is een alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Bakstenen gebouw, de gevels voorzien van hoekpilasters, de voorgevel tevens van een middenrisaliet met puntgevelvormige bekroning. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel en dito, beschilderde druiplijst. Getoogde deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting.

De gemeenteschool is een langgestrekt gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; de vierde travee is uitgewerkt als een puntgevel. Dwars gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak tegen de linker zijgevel. Afwerking en muuropeningen als het gemeentehuis. Recent aanbouwsel tegen de achtergevel.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Leut

  • Is deel van
    Ganzenpoelstraat

  • Is deel van
    St-Pietersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Leut en gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1238 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.