erfgoedobject

Woning Hoppenbrouwers

bouwkundig element
ID: 12380   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12380

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Hoppenbrouwers
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Gebouwd in 1963 naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens. Vrijstaande, moderne woning van één bouwlaag onder plat dak. Typerende voor de beginperiode van voormelde architecten gekenmerkt door een combinatie van invloeden van de Scandinavische architectuur met eigen karakteristieken die in latere woningen verder ontwikkeld zullen worden: een eenvoudig, massief en horizontaal volume opgebouwd uit een aantal grote vlakken van witgeschilderde baksteen met dito betonnen daklijst; verticale en horizontale stalen muuropeningen onder meer voordeur met brede, houten greep.

Eenvoudige planopbouw: de natuur wordt betrokken in de woning door middel van twee uitgespaarde tuinpartijen, vooraan aan de inkom en achteraan aan de woonkamer; de open zijden van deze insprongen worden ter bescherming van de privacy afgezet met een halve of volledige muurpartij; de omtrek van het volume blijft geaccentueerd door middel van de doorlopende betonnen daklijst die ter hoogte van de inkom en de woonkamer overgaat in een afdak; typisch is het laten afvloeien van het dakwater in een waterbekken.

  • HUYSKENS H., P. Schellekens - C. Vanhout en de hedendaagse bouwkunst in de Kempen. Analyse en evaluatie van ruim twintig jaar woningen (1963-198...), onuitgegeven verhandeling, Brussel, 1985, p. 36, 37, 43.
  • S.N., Architektenbureau Vanhout en Schellekens te Turnhout, in Baksteen, nr. 1, 1971, p. 6-11.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning Hoppenbrouwers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12380 (Geraadpleegd op 28-05-2020)