Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Vosselaar
Deelgemeente Vosselaar
Straat Bolk
Locatie Bolk 1-3, Vosselaar (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Vosselaar (adrescontroles: 06-02-2007 - 06-02-2007).
  • Inventarisatie Vosselaar (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien), opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Verankerde, bakstenen lijstgevel; risalietvormend middentravee; verwerking van arduin in boogstenen, dorpels en kordons en van geel-blauw geglazuurde baksteen in muurbanden en boogstenen; gecementeerde en beschilderde paneeldecoratie met festoen- en schijfmotief; houten kroonlijst op klossen met dropmotief. Getoogde muuropeningen onder meer vleugeldeur met reliëfglas en ijzerwerk onder bovenlicht, deurvenster met balkon. Sterk verbouwde begane grond namelijk gegroefde cementering en brede winkelramen.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bolk

Bolk (Vosselaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.