Gemeentehuis en cultuurcentrum van Vosselaar

Beschrijving

Gebouwd circa 1968 naar ontwerp van P. Neefs (1966); ander ontwerp (1965) van voormelde architect bekend; op deze plaats bevond zich eertijds de derde pastorie , gebouwd circa 1909 door J. Taeymans.

Modern, massief "doos"-achtig volume van één tot twee bouwlagen in donkerbruine baksteen onder plat dak; geritmeerd door verticale stalen raampartijen, aan voor- en achtergevel gekoppeld, inmiddels bij het merendeel de beglazing en het staal vervangen.

Metalen kunstwerk uit 1991-1992 naar ontwerp van D. Celen.

Interieur: wanden bekleed met kiezelbeton; hal met centrale, betonnen trap waarvan leuning links en rechts doorloopt in leuning van overloop, marmeren vloer, ingebouwde beplantingen; op de verdieping vergaderzaal met origineel meubilair.

De monumentaliteit en zuiverheid van het gebouw is grondig verstoord door een uitbreiding van 1993-1994 naar ontwerp van M. Jonckers en S. Vermeulen namelijk linkse zijgevel is via een aanpalende gang, overdekt met glazen zadeldak, verbonden met tweede volume onder plat dak.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Vosselaar, dossier 4.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Deel 2. De omliggende gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 1980, dl. 2, p. 122.
  • DE KOONING M., Paul Neefs, in Vlees en Beton, nummers 19-20, 1992, p. 60-62.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Gedenkplaat in de gevel van gemeentehuis en cultureel centrum met opschrift "Dankbaar Vosselaar vereeuwigt de namen van zijn heldenzonen".
  • Heemkundige kring Adriaen Ghys Vosselaar.