Afspanning De Zwaan

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Huize Alcazar
Provincie Antwerpen
Gemeente Vosselaar
Deelgemeente Vosselaar
Straat Cingel
Locatie Cingel 14, Vosselaar (Antwerpen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Vosselaar (actualisaties: 08-05-2007 - 08-05-2007).
  • Adrescontrole Vosselaar (adrescontroles: 06-02-2007 - 06-02-2007).
  • Inventarisatie Vosselaar (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Typische dorpswoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met dakkapel onder overkragend zadeldakje, opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde en beschilderde plint; beschilderde daklijst bestaande uit bolle en kwartholle baksteen; gecementeerde linker zijpuntgevel. Rechthoekige muuropeningen met strek in omlopende arduinen omlijsting; beluikte vensters; deur met bovenlicht voorzien van ijzerwerk met initialen "J.V.M.", verwijzend naar burgemeester en brouwer J.A. Van Meerbeeck (?-1874). Belendende panden (Onze-Lieve-Vrouwstraat), vermoedelijk opklimmend tot midden 19de eeuw, eertijds brouwerijgebouwen; heden in afbraak.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 1997

Aanvullende informatie

De herberg was ook bekend als "Huize Alcazar". In de kelders werd bier gebrouwen en het gebouw deed dienst als collegezaal. Herberg De Zwaan verhuisde later naar de vroegere Gildenzaal Sint-Jozef.

De Rauw, Luc (07-01-2014 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Cingel

Cingel (Vosselaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.