Landhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Vosselaar
Deelgemeente Vosselaar
Straat De Breem
Locatie De Breem 11, Vosselaar (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Vosselaar (adrescontroles: 06-02-2007 - 06-02-2007).
  • Inventarisatie Vosselaar (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Landhuis van vijf/twee traveeën en één tot twee bouwlagen met kelderverdieping, gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw met inslag van de cottagestijl; park met achterin gelegen vijver.

Volumespel van lijst- en puntgevels met gevarieerde hoogtes onder complexe bedaking van overkragende zadel- en schilddaken (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, leien) op opengewerkte, houten consoles en met topversiering.

Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde onderdelen, overwegend gedecoreerd met ruitmotief onder meer lisenen, friezen, paneeldecoratie op borstwering,...; verwerking van arduin onder meer in vensterdorpels, kordons, afzaat en hoeken van plint. Middenste travee van voor- en achtergevel uitgewerkt als driezijdige erker eindigend op puntgeveltjes; geleding van de gevels door hoeklisenen en spaarvelden; baksteenlijst. Getoogde en rondboogvormige muuropeningen; origineel houtwerk.

Koetshuis van drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien) op klossen; middentravee opgetrokken tot puntgevel; baksteenbouw; travee-indeling door middel van knoestige boomstammen; getoogde en keperboogvormige muuropeningen.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van De Breem

De Breem (Vosselaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.