Villa Thomas

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Thomas

Beschrijving

Moderne woning met onregelmatige travee-indeling en één tot twee bouwlagen onder plat dak, gebouwd in 1973 naar ontwerp van P. Neefs. Sterk geometrisch volumespel in lichtbruine baksteen, gedomineerd door gebogen muurvlakken.

Naar aanleiding van de ligging namelijk op de hoek van twee straten, straatkant gesloten gehouden en achterzijde opengewerkt naar de tuin toe.

Plan is gebaseerd op twee cirkelsegmenten: in het segment van twee bouwlagen op de begane grond hal met bureau en garage, bovenverdieping met slaapgedeelte; in het andere segment keuken en woonkamer, laatstgenoemde gelegen op het niveau van de tuin (ongeveer één meter hoger dan het straatniveau) en opengewerkt met schuine schuifwand waarboven de cirkelvorm van de plattegrond doorloopt in de vorm van een luifel. Rechthoekige horizontale en verticale stalen vensters onder betonnen lateien.

• BEKAERT G., Hedendaagse architectuur in België, Tielt, 1995, p. 131.
  • BRAEM R., Renaat Braem kiest architectuur, in Openbaar Kunstbezit, XIV, 1976, p. 94-95.