erfgoedobject

Bruynboordhoeve

bouwkundig element
ID: 12417   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12417

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruynboordhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

In U-vorm geplaatste hoeve gelegen op hoek van de Baron van Ertbornstraat met de Kontichsesteenweg, tussen recente bedrijfshallen.

Bestaande uit woonhuis (nok parallel aan de Baron van Ertbornstraat) met kern uit het derde kwart van de 17de eeuw. Haakse stallingen met in het verlengde een langsschuur (nok loodrecht op de straat) uit het laatste kwart van de 19de eeuw(?), wagenhuis (nok parallel aan de straat) aan de zuidzijde uit het laatste kwart van de 19de eeuw(?) met het woonhuis verbonden door een muur met poortopening aan de oostzijde.

Woonhuis (oostgevel) van zeven traveeën met twee van de linker traveeën onderkelderd en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) gedateerd 1661 (zie gevelsteen in de oostgevel). Verankerd bakstenen gebouw met gepikte plint en gekalkte steigergaten bij de oost- en noordgevels. In de 19de eeuw(?) verbouwde vensters namelijk de getraliede en beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels en strekse boog; beschilderde negblokken en tweeledige ontlastingsbogen van oorspronkelijke kruiskozijnen bleven bewaard bij laatste drie traveeën. Twee getraliede keldervenstertjes; getraliede rechthoekige opkamervenstertjes met gekalkte omlijsting, negblokken en tweeledige ontlastingsboog.

Bakstenen stallingen en langsschuur onder zadeldaken (mechanische pannen en golfplaten) met rechthoekige muuropeningen. Bakstenen wagenhuis onder een zadeldak (Vlaamse pannen) met rechthoekige deuren en steekboogpoorten.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bruynboordhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12417 (Geraadpleegd op 11-08-2020)