erfgoedobject

Kasteel Lindenbos

bouwkundig element
ID: 12420   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12420

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Lindenbos
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Kasteel in eclectische stijl van 1895 (zie datering boven gekoppelde venstertjes bij derde bouwlaag oostgevel) met rechthoekige plattegrond. Gelegen in beboomd park met vijver aan de westzijde en ten zuiden van de gemeente in het vroegere gehucht Koekoek. Begin 19de eeuw vermelding van een nieuw kasteel bij de inmiddels verdwenen grote hoeve genaamd "Lindenboschen".

Bakstenen gebouw van drie bouwlagen met souterrain (getraliede keldervensters). Banden van natuursteen, licht uitkragende derde bouwlaag op klossen en geaccentueerd door een kordonlijst. Hoofdvleugel van drie traveeën onder een leien zadeldak met dakruiter en dakkapellen. Markante schoudergevel geflankeerd door arkeltorentjes. Aanleunende vleugels van één travee onder halve schilddaken (leien). De oostgevel (zuidzijde) met uitspringende vleugel van twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak met ronde toren onder kegeldak (leien). Aan de noordzijde een smalle vleugel van één travee onder een leien schilddak met ingebouwde toren onder kegeldak (leien). Meestal steekboogvensters met negblokken en strekse boog van geel-gekleurde baksteen.

De oostgevel: bordestrap, rechthoekige vleugeldeur onder portiek op zuilen met voluutkapitelen waarop een rechthoekig balkon met balustrade. Westgevel: halfronde veranda met balkon en bordestrap aansluitend bij door middel van een balustrade-afgelijnd terras. Recent aanbouwsel van één bouwlaag onder een plat dak aan de westgevel.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel Lindenbos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12420 (Geraadpleegd op 26-02-2020)