Hoeve Hof van Briez

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Briez

Beschrijving

Door weiland omringde, oorspronkelijk omgrachte hoeve (zie het dalende terrein aan de noordzijde verwijzend naar de gedempte brede rechthoekige omgrachting). Heden bestaande uit een rechthoekig gebouw (nok parallel aan de straat) waarin het woonhuis zich bevindt, met overblijfsel van ingangspoort en stallingen met een kern uit de 17de eeuw(?). Stalling (nokrichting loodrecht op de straat) uit het vierde kwart van de 19de eeuw(?) aan de zuidzijde, langsschuur (nok parallel aan de straat) uit het laatste kwart van de 19de eeuw(?) aan oostzijde.

Benaming naar Franciscus Alexander Franco-y-Feo de Briez, die in 1762 in bezit kwam van de heerlijkheid Kontich. Volgens A. de Lattin overblijfsel van het oude "Hof ten Brieze". Reeds vanaf de eerste helft van de 19de eeuw sprake van hoeve genaamd Briez. Op de kaart van 1842 (Atlas des communications vicinales de la commune d'Aertselaer) staat echter enkel het rechthoekige gebouw met poort aangeduid.

Bakstenen hoofdgebouw van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Centrale vierkante toren (nu vlak afgedekt) met hoekstenen van zandsteen. Gedichte korfboogpoort (westgevel) met negblokken, onder verweerd wapenschild, oostgevel met beschilderd aanbouwsel van twee traveeën en één bouwlaag onder een lessenaarsdak (mechanische pannen), waarin getralied rechthoekig venster en deur met arduinen dorpels. Flankerende rechthoekige noordvleugel met woninggedeelte. Opengewerkte oostgevel van drie traveeën (derde travee uit het laatste kwart van de 19de eeuw(?) zie bouwnaad) met klein aanbouwsel van één travee onder een lessenaarsdak. Oudste gedeelte met gekalkte steigergaten, getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels. De zuidvleugel namelijk het stallinggedeelte uit het vierde kwart van de 19de eeuw(?) met recent aanbouwsel onder een lessenaarsdak (golfplaten) tegen de westgevel. Veelal vernieuwde rechthoekige muuropeningen met houten lateien. Verder rechthoekige bakstenen stalling en schuur onder zadeldaken (golfplaten). Rechthoekige muuropeningen met houten lateien of arduinen dorpels.

Auteurs: Wylleman, Linda