Paenhuys

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Paenhuis
Provincie Limburg
Gemeente Maasmechelen
Deelgemeente Leut
Straat St-Pietersstraat
Locatie St-Pietersstraat 79, Maasmechelen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maasmechelen (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Maasmechelen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Paenhuys

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Paenhuys

Deze bescherming is geldig sinds 05-07-1996.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Leut

Deze bescherming is geldig sinds 05-07-1996.

Beschrijving

Imposant breedhuis, waarvan de rechtertraveeën de oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw vormen (late Maasstijl); midden 19de eeuw werd het gebouw naar links toe vergroot; de aanpassing van de gevel in neoclassicistische stijl kan op basis van stijlkenmerken gedateerd worden in het eerste kwart van de 19de eeuw.

In zijn huidige vorm, een dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gecementeerd, bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond. Smeedijzeren muurankers van verschillende vorm; een aantal vormen het opschrift: ANO 18[.]2. Gecementeerde, mogelijk mergelstenen hoekbanden. Van de oorspronkelijke muuropeningen rest alleen het rechterbenedenvenster: beluikt en getralied kruiskozijn in een vlakke, kalkstenen omlijsting. De rechthoekige, beluikte bovenvensters in een houten omlijsting dateren waarschijnlijk uit het begin van de 19de eeuw. Rechthoekige, beluikte vensters in een hardstenen omlijsting. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met druiplijst en neuten; oorspronkelijk houtwerk; bovenlicht met roedeverdeling.

De verbouwing van een oude kern met hergebruik van materialen blijkt uit de zijgevels, waarin mergelsteen werd verwerkt; de linkerzijgevel is onderaan volledig van mergelsteen. Aandak en vlechtingen; uilengat in de rechterzijgevel.

Rechts, poortgebouw van één bouwlaag onder zadeldak. Rechthoekige poort in een gecementeerde rondboogomlijsting; links ervan, getoogde voetgangersdoorgang.

Links, een ommuurde boomgaard.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van St-Pietersstraat

St-Pietersstraat (Maasmechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.