Landhuis Lust en Rust

Gemeente Boechout

• Inventarisatie Boechout (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is beschermd als monument Landhuis Lust en Rust

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Lust en Rust

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Landhuizen en omgevende tuinen

Beschrijving

Zogenaamd Lust en Rust (zie opschrift). Eclectisch landhuis op vierkante plattegrond daterend van 1897 (zie cartouche) en uitgevoerd door aannemer J.C. Franck (inscriptie op onderbouw); inplanting in beboomde tuin afgesloten door gietijzeren hek tussen bak- en natuurstenen pijlers op breukstenen sokkel.

Noordelijke voorgevel van drie traveeën, onderbouw en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Baksteenbouw op een met breuksteen bezette onderbouw, waarin getraliede rechthoekige gekoppelde venstertjes. Speklagen van natuursteen en voornamelijk neotraditionele en neorenaissance ornamenten, sommige met barokinslag.

Rechtertravee met ingebouwde vierkante toren van vier bouwlagen onder ingesnoerde peerspits (leien), geflankeerd door arkeltorentjes onder spits. Uitspringende deurtravee onder schoudergevel. Linkertravee met uitspringende eerste bouwlaag waarop balkon. Kruiskozijnen en rechthoekige vensters. Rondboogdeur in neobarokke omlijsting.

Schoudergevels bij risalieten aan oost- en westgevels en middentravee zuidgevel. Zuidelijke achtergevel met merkwaardig gietijzeren gevelbreed terras over drie bouwlagen.

Auteurs: Wylleman, Linda