erfgoedobject

Landhuis Lust en Rust

bouwkundig element
ID
12454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12454

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd Lust en Rust (zie opschrift). Eclectisch landhuis op vierkante plattegrond daterend van 1897 (zie cartouche) en uitgevoerd door aannemer J.C. Franck (inscriptie op onderbouw); inplanting in beboomde tuin afgesloten door gietijzeren hek tussen bak- en natuurstenen pijlers op breukstenen sokkel.

Noordelijke voorgevel van drie traveeën, onderbouw en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Baksteenbouw op een met breuksteen bezette onderbouw, waarin getraliede rechthoekige gekoppelde venstertjes. Speklagen van natuursteen en voornamelijk neotraditionele en neorenaissance ornamenten, sommige met barokinslag.

Rechtertravee met ingebouwde vierkante toren van vier bouwlagen onder ingesnoerde peerspits (leien), geflankeerd door arkeltorentjes onder spits. Uitspringende deurtravee onder schoudergevel. Linkertravee met uitspringende eerste bouwlaag waarop balkon. Kruiskozijnen en rechthoekige vensters. Rondboogdeur in neobarokke omlijsting.

Schoudergevels bij risalieten aan oost- en westgevels en middentravee zuidgevel. Zuidelijke achtergevel met merkwaardig gietijzeren gevelbreed terras over drie bouwlagen.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Landhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door ingenieur-architect Henri Hertogs en architect George Matthyssens (Antwerpen) uit 1896, volgens de geveldatering opgetrokken in 1897. In de sokkel van het gebouw is een tweede gevelsteen verwerkt, die verwijst naar de steengroeve die de blauwe hardsteen leverde, namelijk "Carrières et scieries L. et J. Bergeret, L. Aubry et F. Fayt Soignies - Belgique".

Opdrachtgever was de Antwerpse brouwer en liberaal politicus Oscar (Ludovicus Maria Oscar) Van der Molen (Antwerpen, 1850-Antwerpen, 1926), eigenaar van brouwerij-mouterij “Brasserie La Couronne”. Hij zetelde als gemeenteraadslid van Antwerpen, en van 1908 tot 1919 als senator voor het arrondissement Antwerpen. Van der Molen was medestichter van het liberale dagblad De Nieuwe Gazet dat vanaf 1897 werd uitgegeven, en voorzitter van de Antwerpse Liberale Associatie. Hij huwde in 1878 met Anna Povyn (°Gent, 1857), en samen kregen zij in 1879 en 1887 twee dochters, Alice en Elisa, en in 1893 een zoon Raymond die acht dagen na de geboorte overleed.

Oscar Van der Molen had Henri Hertogs al in 1882 geëngageerd voor het ontwerp van de nieuwe gebouwen van brouwerij-mouterij “Brasserie La Couronne” op de hoek van de Violetstraat en de Korte Beeldekensstraat in Antwerpen. De ingenieur-architect stamde uit een Antwerpse aannemersdynastie en was de jongere broer van de liberale schepen en burgemeester van Antwerpen Alphonse Hertogs. Hij breidde brouwerij-mouterij in 1886, 1887, 1891 en 1896 nog verder uit met een poortgebouw en biermagazijnen. Ook George Matthyssens, mede-ontwerper van het Landhuis “Lust en Rust”, voegde in 1911 nog een pakhuis toe. De gebouwen maakten in 1994 plaats voor een sociaal wooncomplex.

Landhuis “Lust en Rust” is het tot dusver enige gekende gemeenschappelijke bouwproject van Henri Hertogs en en de zes jaar jongere George Matthyssens. Het behoorde tot de laatste realisaties van Hertogs, wiens loopbaan vroegtijdig werd afgebroken door zijn overlijden in 1899. George Matthyssens bleef nog actief tot aan de Eerste Wereldoorlog.

  • Privé-archief Boechout, bouwplan landhuis “Lust en Rust” uit 1896.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1882#550, 1882#1070, 1886#1393, 1887#880, 1891#800, 1896#243 en 1911#1581 (brouwerij-mouterij De Kroon).
  • Informatie aangeleverd door Alex Elaut (2023).
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landhuis Lust en Rust [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.