Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Maasmechelen
Deelgemeente Leut
Straat St-Pietersstraat
Locatie St-Pietersstraat 84, Maasmechelen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maasmechelen (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Maasmechelen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen (Atlas van de Buurtwegen, 1845) met woonhuis en stal in een langgestrekt gebouw (nok loodrecht op de straat), en een thans verdwenen dienstgebouw, rechts achteraan het erf, uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder steil, mank zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde plint. De ordonnantie en de binnenindeling werden in de tweede helft van de 19de eeuw gewijzigd (muuropeningen, het aanbrengen van een tweede stookplaats tegen de zijgevel aan straatzijde).

Van de oorspronkelijke ordonnantie resten twee kloosterkozijnen in een geprofileerde, houten omlijsting, het bovengedeelte met diefijzers, het benedengedeelte beluikt. Zijgevels met aandak en vlechtingen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van St-Pietersstraat

St-Pietersstraat (Maasmechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.