erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID: 1246   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1246

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen (Atlas van de Buurtwegen, 1845) met woonhuis en stal in een langgestrekt gebouw (nok loodrecht op de straat), en een thans verdwenen dienstgebouw, rechts achteraan het erf, uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder steil, mank zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde plint. De ordonnantie en de binnenindeling werden in de tweede helft van de 19de eeuw gewijzigd (muuropeningen, het aanbrengen van een tweede stookplaats tegen de zijgevel aan straatzijde).

Van de oorspronkelijke ordonnantie resten twee kloosterkozijnen in een geprofileerde, houten omlijsting, het bovengedeelte met diefijzers, het benedengedeelte beluikt. Zijgevels met aandak en vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1246 (Geraadpleegd op 11-07-2020)