Hoeve De Cuytsheyde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Cuytsheyde

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, op enige afstand van de straat gelegen. Bestaande uit vroeger woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) (nu omgevormd tot stalling), uit de 19de eeuw; langsschuur aan zuidzijde (nok loodrecht op de straat), uit de 18de eeuw(?) en recent tot woning omgevormde stalling aan zuidzijde (nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw. In de 15de eeuw eigendom van de Gentse Sint-Baafsabdij. Verwoest aan het einde van de 16de eeuw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met vernieuwde muuropeningen. Enkel de langsschuur is meldenswaardig.

Bakstenen gebouw onder wolfsdak (kunstleien en Vlaamse pannen). Rechthoekige poort met houten latei. Verscheidene aanbouwsels onder lessenaarsdaken (golfplaten) aan noord- en westgevel.

• JACOBS J., Onuitgegeven nota's.

Auteurs: Wylleman, Linda