Landhuis Les Peupliers

Beschrijving

Rechthoekig landhuis gelegen in grote tuin afgesloten door smeedijzeren hek op bakstenen plint; met oorlogsmonument 1940-45 door Leopold Van Esbroeck in voortuin.

Aangekocht en naar ontwerp van Jan Sel ingericht als gemeentehuis in 1921. Aan achtergevel (in het zuiden) uitgebreid naar ontwerp van Karel Toen in 1930. Bleef tot 1966 in gebruik als gemeentehuis. Heden zijn hier nog enkele gemeentelijke diensten in ondergebracht.

Voorgevel in het noorden met vier traveeën en twee bouwlagen onder licht hellend tentdak (kunstleien), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (waarschijnlijk 1902). Bakstenen gebouw op arduinen plint met overvloedig gebruik van cementering voor speklagen, hoekstenen, architraaf en vensteromlijstingen. Linkertravee uitgebouwd tot vierkante "toren" van drie bouwlagen onder licht hellend tentdak. Terras met steektrap en smeedijzeren lantaarns voor de rechtertravee. Steekboogvormige muuropeningen. Aanbouwsel van 1930 tegen zuidgevel: één bouwlaag onder plat dak, waarin houten veranda.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Boechout, dossier 3, 4.

Auteurs: Wylleman, Linda