erfgoedobject

Kasteel Fruithof

bouwkundig element
ID: 12486   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12486

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Fruithof
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteeldomein Fruithof
    Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1993

Beschrijving

Nagenoeg U-vormig kasteel, ingeplant in beboomd park, bereikbaar langs niet verharde dreef. Voorts, koetshuis (nok parallel aan de straat) aan westzijde van het park, en door verscheidene aanbouwsels vervormde stalling(?), (nok parallel aan de straat) aan de oostzijde. Nabij de straat gelegen hoeve (nok loodrecht op de straat) aan de oostzijde. Velden aan zuid- en noordzijde doorlopend op de gemeente Hove en nieuwe villawijk gesitueerd aan de oostzijde.

In het begin van de 17de eeuw vermelding van de hoeve "'t Cleyn Frythout" (de hoeve "'t Groot Frijthout" op grondgebied Hove werd door brand in 1930 grotendeels verwoest). Aan het einde van de 18de eeuw kwam een huis van plaisantie tot stand. Circa 1814 verdween de oude hoeve en werd een nieuwe opgericht. Philippe Moretus de Bouchout kocht het domein in 1920 en liet het huidige neorococokasteel oprichten in de jaren 1927-28.

Licht U-vormig gebouw van twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Baksteenbouw op plint van natuursteen; hoekstenen, kordonlijst, kroonlijst en omlijstingen van natuursteen. Zuidgevel met hoekrisalieten van één travee. Deurtravee geaccentueerd door losstaande Dorische zuilen met abacus, aansluitend rechthoekig balkon met smeedijzeren hek. Balkondeur geflankeerd door vlakke pilasters van natuursteen, hoofdgestel met wapenschild en consoles waarop dakvenster in halsgevel van natuursteen. Noordelijke tuingevel met licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën; eerste bouwlaag bezet met natuursteen; penanten tweede bouwlaag met vlakke pilasters en consoles onder driezijdig fronton waarin oculus met rankwerk. Steekboogvormige vensters en balkondeuren in vlakke omlijsting van natuursteen. Rondboogdeuren met siersluitstenen.

Koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?) met mogelijk oudere kern uit de 18de eeuw. Bepleisterde baksteenbouw met kordonlijsten. Oorspronkelijk vier rondboogpoorten (nu twee). Rechthoekige vensters op tweede bouwlaag met kordonvormende onderdorpels.

  • MORETUS PLANTIN DE BOUCHOUT R. 1950: Deumeures familiales, Antwerpen, 115.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985

Aanvullende informatie

Ten noorden van het kasteel strekken zich de overblijfselen van het park uit, voornamelijk gedomineerd door een grote vijver met groepen opgaande bomen. Vanuit de Fruithoflaan is het kasteel bereikbaar langs een gekasseide dreef van opgaande bomen met een dubbele bomenrij aan de rechter- en driedubbele rij aan de linkerzijde. De toegang wordt geflankeerd door smeedijzeren hekken. Langs de zuid- en oostzijde wordt het domein afgebakend door een geschoren haag.

Auteurs : Cox, Lise
Datum: 29-01-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel Fruithof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12486 (Geraadpleegd op 09-07-2020)