Kasteel Fruithof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Boechout
Deelgemeente Boechout
Straat Fruithoflaan
Locatie Fruithoflaan 15, Boechout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Boechout (actualisaties: 14-06-2007 - 14-06-2007).
  • Adrescontrole Boechout (adrescontroles: 31-08-2007 - 31-08-2007).
  • Inventarisatie Boechout (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Fruithof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteeldomein Fruithof

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nagenoeg U-vormig kasteel, ingeplant in beboomd park, bereikbaar langs niet verharde dreef. Voorts, koetshuis (nok parallel aan de straat) aan westzijde van het park, en door verscheidene aanbouwsels vervormde stalling(?), (nok parallel aan de straat) aan de oostzijde. Nabij de straat gelegen hoeve (nok loodrecht op de straat) aan de oostzijde. Velden aan zuid- en noordzijde doorlopend op de gemeente Hove en nieuwe villawijk gesitueerd aan de oostzijde.

In het begin van de 17de eeuw vermelding van de hoeve "'t Cleyn Frythout" (de hoeve "'t Groot Frijthout" op grondgebied Hove werd door brand in 1930 grotendeels verwoest). Aan het einde van de 18de eeuw kwam een huis van plaisantie tot stand. Circa 1814 verdween de oude hoeve en werd een nieuwe opgericht. Philippe Moretus de Bouchout kocht het domein in 1920 en liet het huidige neorococokasteel oprichten in de jaren 1927-28.

Licht U-vormig gebouw van twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Baksteenbouw op plint van natuursteen; hoekstenen, kordonlijst, kroonlijst en omlijstingen van natuursteen. Zuidgevel met hoekrisalieten van één travee. Deurtravee geaccentueerd door losstaande Dorische zuilen met abacus, aansluitend rechthoekig balkon met smeedijzeren hek. Balkondeur geflankeerd door vlakke pilasters van natuursteen, hoofdgestel met wapenschild en consoles waarop dakvenster in halsgevel van natuursteen. Noordelijke tuingevel met licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën; eerste bouwlaag bezet met natuursteen; penanten tweede bouwlaag met vlakke pilasters en consoles onder driezijdig fronton waarin oculus met rankwerk. Steekboogvormige vensters en balkondeuren in vlakke omlijsting van natuursteen. Rondboogdeuren met siersluitstenen.

Koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?) met mogelijk oudere kern uit de 18de eeuw. Bepleisterde baksteenbouw met kordonlijsten. Oorspronkelijk vier rondboogpoorten (nu twee). Rechthoekige vensters op tweede bouwlaag met kordonvormende onderdorpels.

  • MORETUS PLANTIN DE BOUCHOUT R. 1950: Deumeures familiales, Antwerpen, 115.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Aanvullende informatie

Ten noorden van het kasteel strekken zich de overblijfselen van het park uit, voornamelijk gedomineerd door een grote vijver met groepen opgaande bomen. Vanuit de Fruithoflaan is het kasteel bereikbaar langs een gekasseide dreef van opgaande bomen met een dubbele bomenrij aan de rechter- en driedubbele rij aan de linkerzijde. De toegang wordt geflankeerd door smeedijzeren hekken. Langs de zuid- en oostzijde wordt het domein afgebakend door een geschoren haag.

Cox, Lise (29-01-2015 )

Relaties

maakt deel uit van Boechout

Boechout (Boechout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.