Schaliehoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Boechout
Deelgemeente Boechout
Straat Heerbaan
Locatie Heerbaan 19, Boechout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Boechout (actualisaties: 14-06-2007 - 14-06-2007).
  • Adrescontrole Boechout (adrescontroles: 31-08-2007 - 31-08-2007).
  • Inventarisatie Boechout (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schaliehoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voorheen hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen tegen de Provinciesteenweg, in recente villawijk, heden alleen gebruikt als woning. Woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) met kern uit de 18de eeuw, ingeplant op omheind en omhaagd domein. Ligging aan de vroegere "herbane", namelijk de vroegere aarden verkeersweg van Antwerpen naar Lier. Eigenaars gekend vanaf de tweede helft van de 15de eeuw. In oudste vermelding, benaming "Wouters goet" van Karenbroeck; naam "Schaliehoeve" komt voor het eerst voor in 1634. In de 16de euw sprake van herberg te Putte, en in 1753 van een grote hoeve. De gronden van deze hoeve werden in 1964 verkaveld waardoor de schuur verloren ging en de aanpalende stalling verbouwd werd tot woonhuis.

Oorspronkelijk woonhuis met voorgevel in het oosten; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien). Verankerd bakstenen gebouw, onderkelderde zuidwestzijde van het woonhuis met getoogde en getraliede keldermonden, waarboven twee opkamervensters. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels en rechthoekige zolderluiken onder daklijst. Rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen latei. Oorspronkelijke binnenordonnantie van het woonhuis grotendeels bewaard. In verlengde uitspringende vroegere stallingen van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); recent aangebrachte rechthoekige muuropeningen.

  • JACOBS J., Onuitgegeven nota's.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Boechout

Boechout (Boechout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.