Schaliehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schaliehoeve

Beschrijving

Voorheen hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen tegen de Provinciesteenweg, in recente villawijk, heden alleen gebruikt als woning. Woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) met kern uit de 18de eeuw, ingeplant op omheind en omhaagd domein. Ligging aan de vroegere "herbane", namelijk de vroegere aarden verkeersweg van Antwerpen naar Lier. Eigenaars gekend vanaf de tweede helft van de 15de eeuw. In oudste vermelding, benaming "Wouters goet" van Karenbroeck; naam "Schaliehoeve" komt voor het eerst voor in 1634. In de 16de euw sprake van herberg te Putte, en in 1753 van een grote hoeve. De gronden van deze hoeve werden in 1964 verkaveld waardoor de schuur verloren ging en de aanpalende stalling verbouwd werd tot woonhuis.

Oorspronkelijk woonhuis met voorgevel in het oosten; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien). Verankerd bakstenen gebouw, onderkelderde zuidwestzijde van het woonhuis met getoogde en getraliede keldermonden, waarboven twee opkamervensters. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels en rechthoekige zolderluiken onder daklijst. Rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen latei. Oorspronkelijke binnenordonnantie van het woonhuis grotendeels bewaard. In verlengde uitspringende vroegere stallingen van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); recent aangebrachte rechthoekige muuropeningen.

• JACOBS J., Onuitgegeven nota's.

Auteurs: Wylleman, Linda