Landhuis Les Clématites

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Boechout
Deelgemeente Boechout
Straat Heuvelstraat
Locatie Heuvelstraat 25, Boechout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Boechout (actualisaties: 14-06-2007 - 14-06-2007).
  • Adrescontrole Boechout (adrescontroles: 31-08-2007 - 31-08-2007).
  • Inventarisatie Boechout (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Les Clématites

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Landhuis Les Clématites en neoclassicistische landhuizen

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Historiek

Door de aanleg van de spoorweg Antwerpen-Lier-Aarschot en het station kende de landelijke gemeente Boechout vanaf het einde van de 19de eeuw een inwijking van burgers die hier hun zomerverblijf oprichtten. Voornamelijk in de onmiddellijke omgeving van het station en zodoende in de dorpskern werden deze landhuizen opgetrokken.

Beschrijving

Alleenstaand landhuis Les Clématites is opgetrokken in neoclassicistische stijl en is gedateerd 1904 (gevelsteen in westgevel). Het landhuis is een beschilderde baksteenbouw op een hardstenen plint, telt twee bouwlagen en is afgedekt door een leien mansardedak. De hoofdvleugel heeft een nagenoeg vierkante plattegrond, die aangevuld wordt door een polygonale ingebouwde toren in de zuidoosthoek en een L-vormige vleugel aan de tuinzijde. De straatgevel wordt enerzijds geaccentueerd door de toren van drie bouwlagen met een leien koepeldak en anderzijds door de loggia's over de twee bouwlagen: de eerste bouwlaag met rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk is verdeeld met geblokte pilasters onder een architraaf, de tweede bouwlaag heeft rondbogen op zuilen met een voluutkapiteel, waartussen een smeedijzeren borstwering is aangebracht. Op het moment van bescherming was de loggia afgesloten met rondboogvormige deurvensters, anno 2014 is de loggia opengewerkt tot overdekt terras, bereikbaar langs steekboogvormige deurvensters. Ook de overige muuropeningen van het landhuis hebben verschillende vormen: rechthoekig, rondboog- en steekboogvormig. De tuingevel is voorzien van een houten overdekte veranda.

De omringende tuin is aan straatzijde afgezet met het oorspronkelijk neoclassicistische smeedijzeren hek, met postamenten en pilasters van hardsteen. Aan de noordzijde strekt zich een symmetrische Franse tuin en verder een landschapstuin uit met een vijver waarover vlak ijzeren bruggetje is aangelegd. In de noordwesthoek van de tuin bevindt zich een achtzijdig bepleisterd en beschilderd tuinpaviljoen onder een leien koepeldak. Dit park, eigendom van het Sint-Gabriëlscollege, wordt geïntegreerd in de ontwikkeling van de voormalige industriële site van BMTech tot woongebied.

  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000789, Geheel gevormd door de landhuizen gelegen Heuvelstraat 25-29-31-33, beschermingsdossier (L. Wylleman, 1993).

Bron: -

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Heuvelstraat

Heuvelstraat (Boechout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.