erfgoedobject

Landhuis Les Clématites

bouwkundig element
ID
12495
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12495

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historiek

Door de aanleg van de spoorweg Antwerpen-Lier-Aarschot en het station kende de landelijke gemeente Boechout vanaf het einde van de 19de eeuw een inwijking van burgers die hier hun zomerverblijf oprichtten. Voornamelijk in de onmiddellijke omgeving van het station en zodoende in de dorpskern werden deze landhuizen opgetrokken.

Beschrijving

Alleenstaand landhuis Les Clématites is opgetrokken in neoclassicistische stijl en is gedateerd 1904 (gevelsteen in westgevel). Het landhuis is een beschilderde baksteenbouw op een hardstenen plint, telt twee bouwlagen en is afgedekt door een leien mansardedak. De hoofdvleugel heeft een nagenoeg vierkante plattegrond, die aangevuld wordt door een polygonale ingebouwde toren in de zuidoosthoek en een L-vormige vleugel aan de tuinzijde. De straatgevel wordt enerzijds geaccentueerd door de toren van drie bouwlagen met een leien koepeldak en anderzijds door de loggia's over de twee bouwlagen: de eerste bouwlaag met rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk is verdeeld met geblokte pilasters onder een architraaf, de tweede bouwlaag heeft rondbogen op zuilen met een voluutkapiteel, waartussen een smeedijzeren borstwering is aangebracht. Op het moment van bescherming was de loggia afgesloten met rondboogvormige deurvensters, anno 2014 is de loggia opengewerkt tot overdekt terras, bereikbaar langs steekboogvormige deurvensters. Ook de overige muuropeningen van het landhuis hebben verschillende vormen: rechthoekig, rondboog- en steekboogvormig. De tuingevel is voorzien van een houten overdekte veranda.

De omringende tuin is aan straatzijde afgezet met het oorspronkelijk neoclassicistische smeedijzeren hek, met postamenten en pilasters van hardsteen. Aan de noordzijde strekt zich een symmetrische Franse tuin en verder een landschapstuin uit met een vijver waarover vlak ijzeren bruggetje is aangelegd. In de noordwesthoek van de tuin bevindt zich een achtzijdig bepleisterd en beschilderd tuinpaviljoen onder een leien koepeldak. Dit park, eigendom van het Sint-Gabriëlscollege, wordt geïntegreerd in de ontwikkeling van de voormalige industriële site van BMTech tot woongebied.

  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000789, Geheel gevormd door de landhuizen gelegen Heuvelstraat 25-29-31-33, beschermingsdossier (L. Wylleman, 1993).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Les Clématites [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12495 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.