Geografisch thema

Beneluxlaan

ID
14763
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14763

Beschrijving

Straat in het zuiden van Harelbeke, in het gehucht Stasegem, die loopt door de wijk Steenbrugge van de Steenbrugstraat naar de Zwevegemsestraat. Eertijds zogenaamd de Europalaan. De huidige straatnaam verwijst naar het economische samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De straat is aangelegd in de jaren 1970 (registratie in het kadaster in 1976) als het ware in het verlengde van een op de Atlas der Buurtwegen (1845) aangeduide veldweg, zogenaamd "Sentier n° 44", omschreven als "Sentier du Eykstaert au Audenaerdschen Heirweg", gelegen ter hoogte van de latere Tarwestraat.

Bij de fusie in 1977 van de gemeentes Harelbeke met Bavikhove en Hulste wordt de Europalaan herdoopt in Beneluxlaan. De brug over het kanaal krijgt daarbij de naam Beneluxbrug.

Thans quasi loodrechte verbindingsweg die onder de autostrade Kortrijk-Gent (E17) doorloopt tot aan de Beneluxbrug over het kanaal Bossuit-Kortrijk. Thans vrij brede, quasi onbebouwde straat. Ten westen van de straat ligt sinds 1995 het waterproductiecentrum van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) dat de helft van de dagelijkse drinkwaterbehoefte van Kortrijk en Harelbeke en de volledige behoefte van Kuurne produceert. Langs de straat bevinden zich enkele verspreid gelegen hoeves, zoals het goed "Te Wynghene", waarvan de site opklimt tot de 18de eeuw doch de gebouwen dateren uit de 19de eeuw (Zwevegemsestraat nummer 187). Nummer 199, hoeve met bewaarde schuur en stal en herbouwd woonhuis, reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845) en opgenomen in de niet-limitatieve lijst van merkwaardige gebouwen in het open landschap van Harelbeke, definitief vastgesteld in de gemeenteraad van 11.02.2008 (categorie 2).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1976/16.
  • Het drinkwater-productiecentrum "De Gavers", Harelbeke Open Monumentendag, 11 september 1994, Harelbeke, 1994.
  • Het waterproductiecentrum Harelbeke van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, in De Gids, Mededelingenblad van de Westvlaamse Gidsenkring Kortrijk-Menen, nr. 96, 2003, p. 114-116.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 7-8.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Harelbeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beneluxlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/14763 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.