Koning Leopold III-plein

Beschrijving

Pleinvormige straat in het oosten van Harelbeke, gelegen in de Arendswijk. De straat loopt van de Beeklaan naar de Groot-Britannïelaan en is genoemd naar koning Leopold III (1901-1983), koning van België van 1934 tot 1951.

Straat met wegdek van betonplaten, die samen met de rest van de Arendswijk is aangelegd in de jaren 1950 en bebouwd in de jaren 1950-1960 door de sociale woningmaatschappij Mijn Huis. De straat wordt gedomineerd door de aanwezigheid van de gebouwen van Vrije Basisschool Zuid, afdeling De Vleugel (nummer 69) die doorlopen tot aan de parallel gelegen Koning Leopold III-laan. Circa 1956 geeft het klooster van de Heilige Augustinus (Marktstraat nummer 86) de opdracht aan architect André Vlieghe uit Harelbeke om een kleuterschool op te richten; de school wordt samen met de eveneens gebouwde kerk (Koning Leopold III-laan) door bisschop Mgr. De Smedt ingewijd. Daarna voorziet men een speelplaats en worden op de eerste verdieping twee klassen opgetrokken. In 1960 wordt er naast de bestaande meisjesschool een jongensvleugel opgericht. In 1962 komt er een nieuwe vleugel met op de gelijkvloerse verdieping een speelplaats en een refter en op de verdieping drie klassen. Vanaf 1963 worden de lokalen gehuurd door de gemeente onder meer voor de gemeentelijke school en de Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming afdeling Arendswijk (nummer 71). Nummer 69A, Jeugdbrandweer; betonnen constructie van twee bouwlagen.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1956/51, 1960/75.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke.
  • Het onderwijs te Harelbeke, in 1861-1961 Harelbeke, vrijwillig brandweerkorps: honderd jaar brandweer en leven, Harelbeke, 1961.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 35-36.
  • WOSTIJN A., Het klooster van de Heilige Augustinus in Harelbeke, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 10, Harelbeke, 1991, p. 114-116.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie