Toekomststraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Harelbeke, in de wijk Oostwijk, lopende van de Gentsestraat naar de Vrijdomkaai. De straatnaam verwijst vermoedelijk enkel naar wat voor ons uit ligt.

Het straattracé wordt voor het eerst deels weergegeven op een kaart uit het renteboek van de heerlijkheid Overacker van 1607; de straat bevindt zich in de quasi onbebouwde wijk achter de Sint-Salvatorskerk (Malvertuitstraat). De straat kent nog niet volledig het huidige, rechte tracé maar volgt deels het schuine tracé van de huidige Malvertuitstraat. Zelfde situatie in de eerste helft van de 19de eeuw als voetweg naar de Leie cf. weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835). De weg is op dat ogenblik met uitzondering van enkele kleine woningen rond de latere Malvertuitstraat bijna volledig onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de straat weergegeven als "Sentier n° 51", met als beschrijving "Sentier de l'endroit dit Oosten à la Lys". Pas circa 1904 wordt de rechte straat aangelegd (ten nadele dus van de Malvertuitstraat) en bebouwd zie eerste weergave van de volledige straat op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1910).

Loodrechte straat met thans dominerende woonfunctie. Eertijds aanwezigheid van verschillende herbergen onder meer "Café des Sports", "Au Tivoli", "In 't Wit Paard" enzomeer. Onregelmatige bebouwing, waarvan de oudste opklimt tot circa 1900 zie nummers 21-25, eenheidsbebouwing van drie bakstenen lage woningen gebouwd in 1906 in opdracht van winkelier Egelin Debaere, later voorzien van mansardebedaking; voorgevel getypeerd door muizentand en fijne waterlijst. Nummer 18, soortgelijke lage woning, mogelijk reeds gebouwd in het begin van de 19de eeuw - zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) - en later voorzien van een pannen mansardedak en openingen onder strekken. Voorts voornamelijk banale, kleine huizen uit de jaren 1950-1960. Op het einde van de straat is sinds circa 1985 in opdracht van de stad Harelbeke de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord "Peter Benoit" (nummer 29) gebouwd naar de plannen van het ontwerpbureau Jan Libbrecht en Ann Libbrecht uit Harelbeke. Complex uit bruinrode baksteen gedeeltelijk onder platte bedaking en deels onder kleine tentdaken met rustieke platte pannen.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1905/2, 1985/54.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1906/4.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Harelbeke, nr. 15808: Renteboek van de heerlijkheid Overacker met kaarten op papier, 1607.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke, Harelbeke, 2005, p. 228-229.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 63.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie