Verenigde-Natiënlaan

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Harelbeke, gelegen in de Arendswijk. De straat loopt van de Arendsstraat naar de Herpelsstraat. De straat is genoemd naar de in 1945 opgerichte wereldorganisatie de Verenigde Naties (VN).

De Arendswijk, waartoe de laan behoort, werd aangelegd in de jaren 1950 en bebouwd in de jaren 1950-1960, vaak op initiatief van de sociale woningmaatschappij Mijn Huis. Een eerste weergave van de wijk verschijnt op de kaart van het Ministerie van Openbare Werken en van Wederopbouw van 1952.

Vrij brede straat met wegdek van betonplaten en brede voetpaden en verspreide bomen; op de hoek met de Arendsstraat is een ruime parking voorzien. Op de hoek met de Herpelsstraat bevinden zich enkele loodsen bij een bedrijf aan de Herpelsstraat. Dominerende woonfunctie. De globale bebouwing bestaat uit gegroepeerde, bakstenen samenstellen van telkens een vijftal woningen met kleine voor- en achtertuin, gebouwd in de jaren 1950-1960.

• Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 65-66.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie