Kwadestraat

Beschrijving

Straatje in het uiterste noordwesten van Bavikhove. De straat vormt de grens tussen de deelgemeentes Bavikhove en Hulste en verbindt de Waterstraat met de Vrijlegemstraat (Hulste). Mogelijk is de straat een verwijzing naar de "quade aerdekin", een grasland te Bavikhove dat voor het eerst wordt vermeld in 1610 en gelegen is langs de Leie ter hoogte van de Tweede Aardstraat. Volgens De Flou komt de benaming "Kwadestraet" voor het eerst voor in 1846.

De straat is reeds afgebeeld op de oudste overzichtskaarten van Bavikhove m.n. weergave van een gedeelte van de straat in het verlengde van de Waterstraat op de kaart uit het landboek van Bavikhove, opgemaakt in 1639 door Loys de Bersacque. Eerste weergave van bebouwing op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) (nummer 1); de toenmalige Kwadestraat vormt de verbinding tussen de Waterstraat en de Brugsestraat op grondgebied Hulste. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft de straat samen met de Ginstestraat op grondgebied Hulste weer als één doorlopend tracé; beide straten worden samen aangeduid als "absul straete". Op de Atlas der Buurtwegen (1845) samen met de Waterstraat weergegeven als de "Oudenmolen of Waterstraet" met als aanduiding "Chemin n° 4" en omschrijving "Chemin de celui dit Meulebekestraet vers Lendelede".

Korte, landelijke straat met geasfalteerd wegdek in slechte staat. In het verlengde van de Kwadestraat loopt een voetweg in noordelijke richting naar de Brugsestraat (Hulste). De Kwadestraat bevindt zich in landelijke omgeving en is enkel bebouwd met de herberg "HET LANDHUIS" (nummer 1) en het waterzuiveringsstation op grondgebied Hulste (tegenover nummer 1).

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds Plotho, nr. 403: Noch eene ander spliete vande zelve thiende, de westzijde vande prochie, In Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende dependentien..., Loys de Bersacque, 1639.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1928, Deel VIII, kolom 1026.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie