Distelbosstraat

Beschrijving

Straat in het uiterste zuiden van Hulste. De straat loopt van de Kuurnsestraat in zuidwestelijke richting tot de Vrijlegemstraat. De straatnaam verwijst naar de "Distelboschbeke", volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1880, en het stuk land "Distelbosch", volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1909.

De straat wordt reeds weergegeven op een kaart van 1716 uit het landboek van Hulste; weergave van drie hoeves aan de noordzijde van de straat (nummer 22, nummer 28, nummer 30). De hoeve op de hoek met de Hazebeekstraat (nummer 22) wordt eveneens weergegeven op een 18de-eeuwse kaart van Hulste uit het landboek van Ingelmunster. Op de kaart van 1758, opgemaakt door landmeter Frans De Bal, wordt de straat aangeduid als "uytwegh". Weergegeven als smalle weg met drie hoeves op het primitief kadasterplan (circa 1830). Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de straat aangeduid als "Baldeken et Meulestraetje" en "Chemin n° 27" met als omschrijving "Chemin du Baldeken au Meulebekestraet".

Geasfalteerde straat met enkele verspreide hoeves. Nummer 22/ Hazebeekstraat, grondig herbouwde hoeve die reeds weergegeven wordt op een kaart van 1716 uit het landboek van Hulste. Op het volume op de hoek was voorheen een grote gekruisigde Christusfiguur op houten kruis onder zadeldakje opgehangen (zie foto Kadoc), die thans hangt op het binnenhof van de gerestaureerde hoeve. Aan de overzijde van de straat bevindt zich de sociale woonwijk de Beiaardwijk (Guido Gezellelaan, Beiaardlaan), aangelegd in de jaren 1960.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2906: Het landboek van Ingelmunster, in Carton formé d'une couverture de livre en veau brun, renfermant plusieurs plans des seigneuries de Schothouck et Ceurenbrugghe relevant de Meulebeke, Hazenbossche, Halewynsche et Ter Couter, 18de eeuw.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het vijfde deel der prochie van Hulste van oosten het dreveken lopende van het Schuerken naar Hulste Meulen toe suyd west de prochie van Bavichove Ceurne en Lendelede en noort de straete loopende van Hulste straete naer de prochie van Lendelede..., in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1716.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel III, Brugge, 1923, kolom 300.
  • Familiegeschiedenis Masureel, Wortegem-Petegem, 2001, p. 44-45.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 12.