Wantestraat

Beschrijving

Straat in het noorden van Hulste. De straat vertrekt van de Blauwhuisstraat en loopt in noordelijke richting naar de Hazenstraat, nabij de grens met Ingelmunster. De straat loopt achtereenvolgens door het gehucht Klein Harelbeke en Hoog Wallegem. De straatnaam verwijst naar de wijk "De Wante" nabij het gehucht Otteca in Oostrozebeke en Ingelmunster. De Wantebeek op grondgebied Oostrozebeke, Hulste en Ingelmunster wordt volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1843.

Eerste teruggevonden vermelding van de straat dateert uit de 18de eeuw wanneer een herberg zogenaamd "De Drie Koningen" (nummer 5) wordt vermeld in 1713 die in dat jaar wordt uitgebaat door Leynaert Geeraert. De straat wordt op twee kaarten van 1716 uit het landboek van Hulste aangeduid als "Straete Commende van Ingelmunster naer Hulste". Weergave van verspreide hoevebebouwing op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De weg vormt in de 19de eeuw één geheel met de huidige Blauwhuisstraat. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft de straat weer als "chemin d'hulste à Ingelmunster". Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de huidige Wantestraat weergegeven als de "Potteriestraet"; aangeduid als "Chemin n° 11" en omschreven als "Grand Chemin du Lendeledestraet à Ingelmunster". Op de Popp-kaart (1856) wordt de straat aangeduid als de "Potterijestraet". Op de kaart van het Dépôt de la Guerre (circa 1860) nog steeds verspreide hoevebebouwing en aanduiding van de Onze-Lieve-Vrouwkapel als "Chapelle".

Thans geasfalteerde, landelijk gelegen straat met verspreide hoevebebouwing, vaak met verbouwd/ herbouwde woningen.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het derde deel der prochie van Hulste oost suyd de Heirbaene van Cortryck op Tieldt suydt, west een ander straete die comt van Englemunster, in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1716.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het sevenste deel der prochie van Hulste oost de straete loopende van oosten de Meulen commende van Engelmunster loopende in de Groote heirbaene suyd de straeten coomende in de Groote Heirbaene van de prochie van Lendelede, in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1716.
  • DECROIX L., Herbergen in Hulste, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 9, nr. 2, 2006, p. 14-16.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVI, Brugge, 1935, kolom 1150-1151.
  • KERCKHOF P., Hulste en zijn wegen op kaart omstreeks 1850, Hulste, 1982, p. 5.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 168-169.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 70.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie