Dreefwegel

Beschrijving

Dreef tussen Baron Tibbautstraat nummer 38 en 38 A zuidwaarts leidend tot de Duivenwegel en gekruist door de Kasteelwegel. Dit samenstel van rechte dreven hoorde bij de site van het verdwenen heerlijke kasteel van Overmere, gelegen ten zuiden van de dorpskerk naast de Molenstraat. Het betreffende kasteel van de heren van Overmere, dat in 1660 herbouwd werd, werd geïllustreerd in A. Sanderus’ Flandria Illustrata III (1732).

Zowel de vroegere toegangsdreef, de Kasteelwegel, Duivenwegel en Dreefwegel, werden als "dreve" met het kasteel weergegeven op de figuratieve kaart van de parochie Overmere door P.J. Benthuys van 1726. Ook de Ferrariskaart (1771-1778) geeft naast het drevenpatroon de omgrachte kasteelsite weer, die gesitueerd was tussen de Kasteelwegel en de Duivenwegel. Het oude kasteel kwam volgens De Potter en Broeckaert door verkoop in 1828 in het bezit van de heer de Tollenaere uit Gent die het in 1842 liet afbreken. De huidige gebouwen op de voormalige kasteelsite hebben een recent voorkomen.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 490.
  • DE POTTER F., BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Vierde reeks. - Arrondissement Dendermonde, Tweede deel, II 1, Overmere, Gent, 1891, p. 19.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena