Blauwhuisstraat

Beschrijving

Straat beginnend bij de Beernemsteenweg en eindigend bij de Vagevuurstraat op de grens met Ruiselede. Geasfalteerde straat met grosso modo een recht tracé. De straatnaam verwijst naar het kasteel "Blauwhuis" gelegen langs de huidige Beernemsteenweg nummer 171. De straat ligt in de nabijheid van dit kasteeltje. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid met de huidige naam.

Oorspronkelijk een niet ontgonnen gebied deel uitmakend van het Bulskampveld. Ten noorden aanwezigheid van de "Slommerickvijver" (restant van een veldvijver), gelegen op een nog steeds laag gelegen weide tussen de Hendriksberg en het Vagevuurkapelletje. In het landboek van 1756 weergave van een nog niet ontgonnen gebied met verschillende veldvijvers. Ook op de kaart van Ferraris (1770-1778) als een niet ontgonnen gebied weergegeven met heide en veldvijvers en aanduiding van de "Hynderickxbergh".

In de 19de eeuw een onverharde bosweg. De weg, weergegeven op de kaart van Ph. Vandermaelen (1846-1854), liep doorheen een nog niet ontgonnen gebied, met op het einde van de straat aanwezigheid van bossen. De verdere ontginning van dit gebied vond vooral plaats in de tweede helft van de 19de eeuw. Toen is ook de bebouwing in het begin van de straat tot stand gekomen.

Het eerste straatgedeelte wordt bepaald door de aanwezigheid van verschillende bossen die aansluiten bij het Bulskampveld. Opgenomen in de ankerplaats Bulskampveld - Sint-Pietersveld. Aangeduid op kaarten met de naam "Vagevuurbossen". Licht hellend verloop door aanwezigheid van de "Hendriksberg". Bossen aangelegd volgens een dambordpatroon. Naaldbos afgezoomd met beuken. Doorheen de bossen lopen dreven afgezoomd met beuken of eiken. De Vagevuurbossen sluiten landschappelijk aan bij het provinciaal domein Bulskampveld want de dreven lopen door ondanks de versnijding van beide delen door de N370 (Beernemsteenweg). Deze bossen zijn grotendeels naaldhout en hebben meer landbouwpercelen tussen de bospercelen dan in het provinciaal domein.

Nog steeds schaars bebouwde straat met verspreide hoevebouw bestaande uit losse bestanddelen, vooral in het tweede straatgedeelte voorbij de "Hendriksberg" gelegen. In het begin van de straat, op percelen tussen de Beernemsteenweg en de Blauwhuisstraat, een nieuwbouwverkaveling ingezet in 1963.

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • DUGUFFROY G., De gulkeputten te Wingene en Ruiselede, in Ons Doomkerke, jg. 27, nr. 2, 1982.