Hertsbergeveldstraat

Beschrijving

Straat beginnend bij de grens met Oostkamp aan de Vorsevijverstraat en eindigend bij de Noordakkerstraat. Het eerste straatgedeelte volgt de grens met Oostkamp en loopt over de Ringbeek. In het eerste straatgedeelte nog restanten van bossen, "Kraaiveldbos" (Peertstalstraat), in beheer door Bos en Groen. De huidige straatnaam verwijst naar het toponiem Hertsbergeveld. De Flou citeert "... zuut thersbergheveldeken". De toponiem "veld" verwijst naar een stuk onvruchtbare grond, arm aan houtgewassen en gelegen buiten het eigenlijke landbouwareaal. De naam verwijst naar de heidevelden die ontstaan zijn bij de ontbossing van het gebied tijdens de middeleeuwen; het heidegebied wordt een openbare weide en krijgt de term "veld" mee. Het "Hertsbergeveld" is vandaag gelegen aan beide zijden van de Hertsbergeveldstraat (op grondgebied Oostkamp en Wingene). Ten noorden van de Hertsbergeveldstraat bevindt zich zowel het "Hertsbergeveld", als het "Kraaiveld".

Eerste straatgedeelte recht tracé, tweede straatgedeelte voorbij de Rijsbergestraat met een gebogen tracé. Beiden geasfalteerd.

In het landboek van 1756 weergegeven als een straat lopend door bos- en heidegebied en loopt langsheen een vervallen vijver. De gronden hierom heen waren eigendom van de Proosdij van Hertsberghe.

De bebouwing wordt gekenmerkt door verspreid gelegen hoeves, al dan niet toegankelijk via een lange toegangsdreef. De oudste bebouwing gaat terug tot de 19de eeuw. Veelal voormalige hoeves, met verbouwd woonhuis en soms behouden nutsgebouwen en restanten van een boomgaard (nummer 6). Oudere sites zoals "'t Craeyboschhof" (nummer 24) met voormalig woonhuis verbouwd tot een stalling. De nog actieve hoeves hebben bijhorende imposante loodsen.

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 284.