Aard

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wichelen
Deelgemeente Schellebelle
Straat Aard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Wichelen (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-12-2003).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Straat in de gelijknamige oude wijk, als klein deelgebied van de gemeente op de linker Schelde-oever geïsoleerd door de Schelde van de rest van het grondgebied Schellebelle. De wijk grenst aan de Kalkense Meersen en met de Bellebeek als natuurlijke grens met Uitbergen en was voorheen Belhamstraat genaamd. Aanvangend ter hoogte van het hier gelegen publieke veerpont, één van de oudste Scheldeveren op de beneden Schelde of Zeeschelde (zie ook Dorp en Hoogstraat nummer 2). Het veer zou begin 13de eeuw ontstaan zijn na wijziging van de Scheldeloop waardoor de landelijke wijk van het dorp werd afgesneden. De veerdienst van de Dienst Zeeschelde geeft aan de overzijde, via de vroegere Pontweg op de rechteroever, verbinding met het dorpsplein van Schellebelle en de oude steenweg Gent-Dendermonde via Wetteren. Voorheen een kettingpont dat tot begin jaren 1960 in gebruik bleef. Thans een voetveer dat voornamelijk voor wandelaars en fietsers toeristisch attractief is. Van de infrastructuur van de vroegere veerpont bleef de brede gekasseide veerstoep aanwezig, in 1992 hersteld voor de pleziervaart en nog geflankeerd door twee kettingpalen. De oever is voor de huidige overzetdienst uitgerust met een veerbrug, houten steiger en trekbel om de veerman op te roepen. Aan het veer gelegen concentratie van vroegere cafés achter een betonnen muur daterend van1938 voor de waterkering.

  • DUQUET F., Zo was Schellebelle, Schellebelle, 1984, p. 88-93).
  • RUYS R., Veer en Veerdienst in Oost-Vlaanderen vroeger en nu, Gent, 1979, p. 40-43.
  • UYTTENHOVE A., Heen en Weer. De Overzet en de Schelde te Schellebelle, Een eeuwenlange geschiedenis, Schellebelle, 2003.
  • VAN DEN BOGAERD R., Moet er nog bier zijn, "Rond de Stenen Linde", XXV, 3, 2000, p. 85-87.
  • VERBERCKMOES N., Wichelen verleden en heden, Wichelen, 1991, p. 374, 379.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Schellebelle

Schellebelle (Wichelen)

omvat Dijkhuis

Aard 1, Wichelen (Oost-Vlaanderen)

omvat Dijkhuis

Aard 5, Wichelen (Oost-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.