Munkelostraat

Beschrijving

Lange verbindingsweg tussen de Brugsesteenweg en de Rijsbergestraat. Deels gebogen, deels recht straattracé. Geasfalteerd. Ter hoogte van het kasteel "Munkegoed" afgezoomd met eiken.

In 1841 nog aangeduid met de naam "Muinke- en Loostraet" en in 1970 gewijzigd in de huidige naam. Het eerste gedeelte van de straatnaam verwijst naar het Munkengoed (nummer 35), waar tot de Franse revolutie het klooster van de Duinenabdij gevestigd was en waar de paters of monniken (munken) verbleven. Het tweede deel van de straatnaam heeft te maken met de naam van het tiende in de buurt, namelijk Loo.

De bebouwing in de straat is fasegewijs tot stand gekomen. De oudst gekende weergave van de straat is terug te vinden in het kaartenboek van 1709. Een kaartenboek van 1709 geeft de bezittingen van de Abdij Ten Duinen weer. De bebouwing concentreert zich vanouds bij het kruispunt Munkelostraat, Ondankstraat, Munkestraat en Hereveldstraat. In het landboek van 1756 en op de kaart van Ferraris (1770-1778) worden de nummers 6, 8 en 10 weergegeven. Dominante aanwezigheid van de "Munkebossen" getypeerd door een dambordvormig drevenpatroon en de aanwezigheid van het "Munkengoed" met typische opper- en neerhofstructuur.

In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) concentreert de bebouwing zich nog steeds ter hoogte van het kruispunt. Dit wordt aangeduid met de naam "cabaret den ondank". Tot op vandaag aanwezigheid van het café "Den Ondank", nummer 29. Overwegend oudere volumes die grondig zijn verbouwd en voorzien van onder meer een nieuw gevelparement. In de jaren 1920-1930 worden nog onbebouwde percelen bebouwd zoals nummer 22, een breedhuis met dubbelhuisopstand, voorzien van sierankers. Tot op vandaag worden vrijstaande nieuwbouwwoningen gebouwd. Het straatgedeelte voorbij Den Ondank wordt getypeerd door de aanwezigheid van de bossen en het park horend bij het kasteel "Munkengoed" (nummer 35). De bebouwing in het tweede straatgedeelte is in functie van het nabijgelegen kasteel. Onder meer aanwezigheid van de kasteelhoeve (nummer 37) en de boswachterswoning (nummer 39).

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • Seminarie Brugge, Kaartenboek Ter Duinen.