Ruiseledesteenweg

Beschrijving

Oorspronkelijke naam "nieuwe kasseie". Het huidige straattracé van de steenweg dateert van 1873. Op een "provinciale kaart" met betrekking tot de rechttrekking van de huidige Ruiseledesteenweg beginnend bij de Tieltsteenweg in het centrum van Wingene en eindigend bij de Scheidingsstraat. De oude weg werd over de volledige lengte verbreed om centraal een kasseiweg te voorzien met aan weerszijden een onverharde zomerweg. Op verschillende plaatsen werd een kleine bocht weggewerkt. Op drie plaatsen aanwezigheid van grote bochten ter hoogte van de Balgerhoekstraat, aan de Scheidingsstraat en aan de Brandstraat op het grondgebied Ruiselede.

Vanouds een belangrijke verbindingsstraat tussen het centrum van Wingene en het centrum van Ruiselede. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. De oudste bebouwing gaat terug tot de 18de eeuw. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergave van verspreide hoevebouw bestaande uit losse bestanddelen. Concentratie van bebouwing, vermoedelijk met herbergfunctie, ter hoogte van het kruispunt Balgerhoekstraat-Huisakkerstraat en het kruispunt Hekkestraat. Weinig overgebleven van 18de-eeuwse bebouwing. In de loop van de 19de eeuw worden op oudere sites nieuwe gebouwen ingeplant. Veel voorkomend type van arbeiderswoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een al dan niet gemansardeerd zadeldak, meestal eenvoudige bakstenen lijstgevels onder de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Verspreide hoevebouw bestaande uit losse bestanddelen, ingeplant op sites weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778), weliswaar met bebouwing uit de 19de eeuw.

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • DAUWE A., De Nieuwe kasseie, in Ons Doomkerke, jg. 14, nr. 1, 1969.