Cauwenteynestraat

Beschrijving

Landelijke straat die van de wijk Zeswege (Zeswegestraat) naar de gemeentegrens met Lichtervelde leidt. Vroegere benamingen zijn "Hontswegh" en "den Lichtervelde Binnenweg". Huidige naamgeving komt voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). De "Cauwentine" verwijst naar het nabijgelegen gelijknamig leengoed met hofstede net over de grens met de gemeente Lichtervelde. De straat is weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). In het landboek van 1692 is het noordelijk straatgedeelte tussen het kruispunt met de huidige Zeswegestraat en de Hazewindstraat quasi volledig ingenomen door een grote vijver de "Danckaertsvijver" eigendom van de heer van Zwevezele. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat quasi onbebouwd en aan beide zijden afgezoomd met bomen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) zijn langs de straat een zestal kleine hoevetjes verspreid en een grotere hoeve op een plaats aangeduid als "het hooghe" (nummer 3), die inderdaad iets hoger gelegen is dan de straat.

Het huidige straatbeeld wordt gekenmerkt door verspreide hoevebouw bestaande uit losse bestanddelen, waarvan de oudste bebouwing terug gaat tot het begin van de 19de eeuw. Het landelijk karakter wordt ook bepaald door de aanwezigheid van akker- en weilanden.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. i.s.m. VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 304.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie