Driekavenstraat

Beschrijving

Straat die begint bij de Stampkotmolenstraat en eindigt bij de Heulstraat die verder leidt naar de Hille. Landelijke straat met geasfalteerd en gebroken, hoekig tracé en een licht hellend verloop naar de Zeswegestraat toe. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) maakt de straat nog deel uit van de "Dixmudsen Boterweg". Oorspronkelijk werd de benaming enkel gebruikt voor het gedeelte ten oosten van de Ricksteenweg. Benaming verwijzend naar een woonhuis met drie schoorstenen of ‘kaven’ dat zich bevond waar de straat overgaat in de Heulstraat (nu verbouwd, adres ongekend). In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt melding gemaakt van een "drie kaven buize".

Op vandaag wordt het straatbeeld bepaald door akkers en weilanden met heel schaarse, verspreide bebouwing, hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Nummers 7-9: twee gekoppelde eenlaagswoningen waarvan nummer 7 met vernieuwd parement en nummer 9 met behouden uitzicht en nieuw schrijnwerk.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie