Hoogstraat

Beschrijving

Geasfalteerde straat tussen de Driekavenstaat en de Vannekenstraat. Benaming voor het eerst gebruikt in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Voorheen werd de straat aangeduid als "straete die vande stampcotmeulen naerden Vrijen loopt". De weg vertoont een gebogen tracé en een hellend verloop. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat afgezoomd met bomen en zijn er een drietal kleine hoeves langsheen de straat gesitueerd. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). De straat vertoont ook vandaag nog een landelijk karakter met verspreide bebouwing en een concentratie aan de Driekavenstraat.

Gebouwenbestand bestaat uit hoeves met vernieuwde woningen en al dan niet behouden bijgebouwen uit de 19de eeuw. Vrijstaande woningen uit de 19de en 20ste eeuw, eenvoudige arbeiderswoningen soms gekoppeld, nummers 9, 19 en 23 met nieuw gevelparement, nummer 3 met behouden oorspronkelijk uitzicht, vrijstaande villa’s vanaf de jaren 1960 tot op vandaag.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie