Joostraat

Beschrijving

Straat die de Koolskampstraat met de Schaapbrugstraat verbindt. Landelijke weg met een gebogen tracé, geasfalteerd wegdek en een opvallend dalend verloop naar Koolskamp toe. De naamgeving is vermoedelijk afkomstig van het Joo-tiende dat vanaf de 14de eeuw wordt vermeld. Vroegere benaming "de straete naerden Daelpak", de "daelacker straete" of de "daelstraete". Het landboek van 1676 vermeldt "Aen den Joo straete". Afgebeeld in het landboek van 1692 met huidig tracé en een viertal hoevetjes geconcentreerd aan het kruispunt met de huidige Schaapbrugstraat. Gelijkaardige weergave op de Ferrariskaart (1770-1778).

Het straatbeeld wordt voornamelijk getypeerd door akkerbouwpercelen in functie van de nabijgelegen diepvriesgroentenfabriek (grondgebied Ardooie). De bebouwing is verspreid en bestaat uit hoeves op van oudsher bebouwde sites, vaak met nieuwe woning, nieuwe loodsen en behouden bijgebouwen. Nummer 5 is een hoeve met nieuwe woning en behouden schuur loodrecht op de straat ingeplant. Verder ook villabouw uit de 20ste eeuw. Ter hoogte van nummer 10 bevond zich al in 1692 (weergave op het landboek) een woning met een parallelle schuur. De sites nummer 5 en nummer 9 ook bebouwd in landboek van 1692.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 423.