Geografisch thema

Lindeboomstraat

ID
15057
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15057

Beschrijving

Straat die de Aspergemstraat met de Meiboomstraat verbindt. Landelijke weg met gebogen tracé en geasfalteerd wegdek. Vroegere benaming "straetjen vande Cappelleacker straete naerden Asperghem straete". Op het prekadastraal plan van 1817 nog aangeduid als deel van de "Asperghemstraete". Huidige benaming wordt voor het eerst weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en verwijst naar de erflindes (nu verdwenen) van de hofstede Meiboomstraat nummer 36. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat langs weerszijden afgezoomd met bomen, is ze onbebouwd en loopt doorheen akkers en weilanden. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) zijn langs de straat al een hoeve (nummer 1) en daar tegenover een dieper gelegen tweewoonst gebouwd. Het landelijke karakter blijft tot nu bewaard. Van hoeve nummer 1 zijn het bakhuis en de boerenwoning met vernieuwd gevelparement bewaard.

  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 306.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Deneweths kapelleke

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lindeboomstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15057 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.