Stampkotmolenstraat

Beschrijving

Straat die doorheen landelijk gebied de verbinding vormt tussen de Ricksteenweg en de Zeswegestraat. Geasfalteerde weg met licht gebogen tracé. In 1542 "'t Meulenstraetken" genaamd. Naamgeving verwijst naar de zogenaamde Stampkotmolen (nummer 15) die hier van 1627 tot 1913 stond. In het landboek van 1692 vertoont de "straete naerden meulen" een bebouwing geconcentreerd aan het kruispunt met de huidige Driekavenstraat en Hoogstraat, namelijk de Stampkotmolen met molenaarswoning en aan de overzijde van de straat nog drie woningen. Verder noordelijk bevindt zich een hoeve waarvan één perceelszijde is afgezoomd door bomen (nummer 10). Identieke weergave op de Ferrariskaart (1770-1778).

Straat met bewaard landelijk karakter en bebouwing minimaal teruggaand tot de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Op deze kaart zijn drie nieuwe sites bebouwd, nummer 12, 16 en nummer 8 langs de oprit naar nummer 10. Nummer 13 op de hoek met de Driekavenstraat is een hoeve van circa 1900 met losse bestanddelen, nieuw woonhuis en bewaarde meidoornhaag.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 452.