Torhoutstraat

Beschrijving

Landelijke straat tussen de Zeswegestraat en de gemeentegrens met Lichtervelde. Geasfalteerde weg met gebroken en gebogen tracé. Op het kruispunt van de Vrijgeweidstraat bevond zich zeker vanaf midden 16de eeuw herberg "de Hoockerie" of "Okerije". Omstreeks 1577 wordt deze omschreven als "behuusde hofstede, ghenaempt de hokerye, met een weunhuus, koeystal ende een cleen brauwerijken". De straat wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als een landelijke, met bomen afgezoomde weg met hoekig tracé zonder bebouwing. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) zijn er een viertal hoeves opgetekend in het gedeelte tussen tussen de Vrijgeweidstraat en de Sprietstraat en een kapel op het kruispunt met de Vrijgeweidstraat. Behouden landelijk karakter met verspreide bebouwing langsheen de straat gesitueerd.

• LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 304.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 418.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie