Warande

Beschrijving

Straat met lusvormig verloop ten oosten van de Tramstraat. Recent aangelegd in het kader van de oprichting van de gelijknamige wijk voor sociale huisvesting. Naamgeving verwijzend naar een hier gelegen strook jachtbos van 600 meter lang en 70 meter breed "de Waerrande" genaamd, dat zich in de 15de en 16de eeuw uitstrekte tussen de Pastorijstraat en de Bruggestraat.

De bebouwing bestaat uit eenheidsbebouwing die fasegewijs tot stand is gekomen, namelijk acht woningen van 1993 in opdracht van de gemeente Wingene, acht woningen van 2000 in opdracht van cvba Interbrugse Maatschappij en drie woningen van 2002 in opdracht van cvba Interbrugse Maatschappij. Van hieruit vertrekt een voetweg naar de Pastorijstraat. Langsheen deze smalle voetweg tuinmuren in rode baksteen of betonplaten van de panden in de Pastorijstraat en garageboxen.

• VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 434.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 310.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, Roeselare, 1990, p. 142.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie