Geografisch thema

Yzerbergstraat

ID
15086
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15086

Beschrijving

Landelijke straat die de Bruggestraat met de Landsmanstraat verbindt via een gebroken en kronkelig tracé. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) nog vermeld als "Sneppe straete". De huidige benaming is mogelijk afgeleid van een (verdwenen) herbergnaam. Eerste vermelding volgens de Flou in 1902. Straat is afgebeeld als een met bomen afgezoomde weg doorheen akkers en weiden op de Ferrariskaart (1770-1778). Verspreide hoeves in een boomgaard langsheen de weg gepositioneerd. Zelfde weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), nu ook met een aantal kleinere boerenarbeiderswoningen en een kapel op het kruispunt met de huidige Heulstraat.

Vandaag is het landelijke karakter van de straat bewaard vanaf de Pastoor Goethalsstraat. Ten noorden hiervan bevinden zich hoofdzakelijk vrijstaande, verspreide hoeves. Nummer 49 is een vandaag lager en smaller stalvolume. Wit geschilderde baksteenbouw onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met geknikte dakoverstek. Het zuidelijke gedeelte van de straat tot aan de Bruggestraat wordt bepaald door de recente verkavelingen aan de oostzijde van de straat. De overzijde van de straat is nog oorspronkelijker met bewaarde maar verbouwde hoevetjes: nummer 6 is een dieper liggende boerenwoning met restant van boomgaard en was mogelijk oorspronkelijk een tweewoonst. Laag volume van acht traveeën onder pannen zadeldak met geknikte dakoverstek. Bewaard volume met nieuw parement, muuropeningen en houtwerk. Nummer 28 met nieuwe woning maar bewaarde monumentale erflinde, meidoorn- en hulsthaag en twee achterliggende, haakse nutsgebouwen in rode baksteen onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met zonnerad in zijpuntgevel zuidelijk nutsgebouw en beluikte laadopening in zijpuntgevel noordelijk nutsgebouw.

  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 311.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning met ingebouwde kapel

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Pijlerkapel van 1997

  • Omvat
    Woonstalhuis

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Yzerbergstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15086 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.