Sociale woonwijk

bouwkundig geheel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale woonwijk

Beschrijving

Nummers 3-19 en Frans De Corte-, Matigheids-, Onderwijsstraat (nummers 1-15, 2-18) en Spaarstraat. Sociale woonwijk opgericht door het Bureau van Weldadigheid naar ontwerp van architect V. Durlet, van 1877. Deze woonwijk omvat werkmanswoningen met één (Spaar- en Matigheidsstraat) en twee bovenverdiepingen naast burger- en winkelhuizen, laatstgenoemde ingeplant op de hoeken.

Ontpleisterde (?) baksteenbouw; twee à drie traveeën met overwegend repeterend schema onder pannen zadeldaken, omlopende gekorniste kroonlijst op bewerkte consoles.

Frans De Cortestraat nummers 7 en 27 boven kroonlijst bekroond met driehoekig fronton. Rechthoekige muuropeningen, hoeken met neoclassicistische houten winkelpuitjes.

Matigheids- en Spaarstraat met lagere huisjes van twee traveeën en twee bouwlagen in spiegelbeeldschema, decoratief baksteenmetselwerk met doorlopende banden en ruitmotief.

• Notice sur les maisons ouvrières du bureau de bienfaisance d'Anvers, Antwerpen, 1889.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita