Sociale woonwijk

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Deelgemeente Antwerpen
Straat Matigheidstraat, Onderwijsstraat, Schoolstraat, Spaarstraat, Boerhaavestraat, Frans de Cortstraat
Locatie Boerhaavestraat 3-19, Frans de Cortstraat 17-37, Matigheidstraat 1-43, 2-38, Onderwijsstraat 2-16, 11, Schoolstraat 8-14, Spaarstraat 1-37, 16-38 (Antwerpen)
Status (deels) bewaard

• Adrescontrole bouwkundige gehelen (adrescontroles: 01-07-2009 - 31-08-2009).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sociale woonwijk

Beschrijving

Nummers 3-19 en Frans De Corte-, Matigheids-, Onderwijsstraat (nummers 1-15, 2-18) en Spaarstraat. Sociale woonwijk opgericht door het Bureau van Weldadigheid naar ontwerp van architect V. Durlet, van 1877. Deze woonwijk omvat werkmanswoningen met één (Spaar- en Matigheidsstraat) en twee bovenverdiepingen naast burger- en winkelhuizen, laatstgenoemde ingeplant op de hoeken.

Ontpleisterde (?) baksteenbouw; twee à drie traveeën met overwegend repeterend schema onder pannen zadeldaken, omlopende gekorniste kroonlijst op bewerkte consoles.

Frans De Cortestraat nummers 7 en 27 boven kroonlijst bekroond met driehoekig fronton. Rechthoekige muuropeningen, hoeken met neoclassicistische houten winkelpuitjes.

Matigheids- en Spaarstraat met lagere huisjes van twee traveeën en twee bouwlagen in spiegelbeeldschema, decoratief baksteenmetselwerk met doorlopende banden en ruitmotief.

• Notice sur les maisons ouvrières du bureau de bienfaisance d'Anvers, Antwerpen, 1889.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita