erfgoedobject

Antoine van Hoorebekehof

bouwkundig geheel
ID
125368
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125368

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen "rustoord Désiré Cnudde", zijstraat van de Staakskenstraat op de grens met Mariakerke. Groep sociale woningen gebouwd in opdracht van de stad Gent ter bestrijding van de woningnood. Dit complex van 126 woningen naar ontwerp van Paul De Taeye op vijfhoekig grondplan dateert van 1930 (zie gedenkplaat). De plattegrond omschrijft een straat met bijna vijfhoekig tracé met aan de binnenzijde een centraal beplant pleintje. De woningen, opgetrokken uit gele baksteen van Nieuwpoort en gewapend beton, in Nieuwe Zakelijkheid vertonen sobere volumes en eenvoudig geritmeerde gevels met regelmatig uitspringende gedeelten. Elk huisje is per verdieping gesplitst in twee woningen met twee kamers. Op de bovenverdieping met betonnen balkonnetje.

  • s.n. 1935: La ville de Gand et les habitations à bon marché, Bâtir 26, 12.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel van nummers 105-106 hangt een hardstenen gedenkplaat. Bovenaan ziet men in brons het kenteken van de karabiniers: een hoorn, bekroond door een koningskroon. Hieronder leest men in reliëfletters: 'DE VERBROEDERINGEN / KARABINIERS / AFD. VLAANDEREN / AAN / A. VAN HOOREBEKE / KAPITEIN COMMANDANT / + FLOSSENBURG / 20-2-1945'. Onder deze tekst werd een bronzen palmtak aangebracht, waarop ook rozen gedrapeerd liggen. Dit werd gesigneerd door "P. Norga". Onder de gedenkplaat is een blauwe hardstenen dorpel te zien, waaronder een smeedijzeren bloembak werd opgehangen.
  • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.
Auteurs : Depestel, Sarah
Datum: 01-01-2009

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Antoine van Hoorebekehof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125368 (Geraadpleegd op 20-06-2021)