Hoeve De Langmorter

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Boechout
Deelgemeente Boechout
Straat Lauwerijkstraat
Locatie Lauwerijkstraat 34, Boechout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Boechout (actualisaties: 14-06-2007 - 14-06-2007).
  • Adrescontrole Boechout (adrescontroles: 31-08-2007 - 31-08-2007).
  • Inventarisatie Boechout (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoeve De Langmorter

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1993.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve De Langmorter

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

In landbouwzone (ten zuiden van de gemeente) gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, gedateerd 1776. L-vormig complex waarin woonhuis (nok parallel aan de straat) en stallingen (nok loodrecht op de straat); langsschuur (nok parallel aan de straat) aan zuidzijde en ashuis (nok parallel aan de straat) aan oostzijde. Langsschuur en ashuis door de smalle betonweg van woonstalhuis gescheiden. Boomgaard aan noordoostzijde.

Leen van de hertog van Brabant, reeds vermeld in de 14de eeuw, in de 17de eeuw was er een hoeve aanwezig. In leen gehouden door de familie van Wesele alias van Sompeke, daarna tot het midden van de 17de eeuw in bezit van de familie van Herbeys of de Herbais. De laatste adellijke bezitter was de familie de Pret en dit tot na de Tweede Wereldoorlog.

Zuidelijke voorgevel woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd dak (mechanische pannen), van 1776 (zie datering op gevelsteen boven laadluik). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Getraliede en beluikte kruiskozijnen van hardsteen, tweeledige ontlastingsbogen. Rechthoekige deur met getralied bovenlicht en dorpels van hardsteen, waarboven gedrukt rondboogvormig laadluik in puntgevel onder zadeldak. Oostgevel: muurvlechtingen, onderkelderde noordoostkant met getraliede rechthoekige keldervensters, opkamer met twee deels beluikte houten kozijnramen, gedrukt rondboogvormige luiken met arduinen dorpels, asemgaten onder daklijst. Haaks op woonhuis geplaatste bakstenen stallingen onder wolfsdak (mechanische pannen). Muurvlechtingen; rechthoekige en gedrukt rondboogvormige vensters met arduinen dorpels. Rechthoekige poort met houten latei.

Rechthoekige deels bakstenen langsschuur onder schilddak (mechanische pannen); zijgevels met verticale beplanking op bakstenen stoel; sporen van oorspronkelijke vakwerkbouw in zuidelijke achtergevel: bewaarde houten stijlen op bakstenen stoel. Opengewerkte westzijde met standvinken en uitgespaarde noordoosthoek met rechthoekige poort. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen dorpels en gedrukt rondboogvormige deuren. Aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten) aan westgevel.

Ashuis onder zadeldak (Vlaamse pannen). Deels beluikt houten kozijnraam en gedrukt rondboogvormige deur.

  • JACOBS J., De langmorter, in DF-koerier, maandblad Davidsfonds Boechout-Vremde, Boechout, oktober 1981.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Boechout

Boechout (Boechout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.