Sint-Maartensdal

Beschrijving

Bestaat uit een sociaal huisvestingscomplex gelegen tussen de Sint-Maartenstraat, de Jan-Pieter Minckelersstraat en de Rijdende-Artillerielaan, doorkruist door de Mathias Van den Gheynlaan. Het geheel van in totaal negen vrijstaande gebouwen in een parkomgeving, werd tussen 1960 en 1972 opgetrokken op het terrein van en genoemd naar de voormalige Priorij van Sint-Maartensdal (Reguliere Kanunniken, 1433-1784), nadien Sint-Maartenskazerne (vanaf 1836), (Sint-Maartenstraat). De gronden werden omstreeks 1956 bouwrijp gemaakt en van de oorspronkelijke bebouwing rest geen spoor. Slechts twee kleine monumenten, één in witte en één in blauwe natuursteen, in een van de plantsoenen, herinneren aan het vroeger alhier gekazerneerde, zogenaamde regiment van de Rijdende Artillerie.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie