Felix Beernaertsplein

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Vennemansdries of Dries aan de Gentsesteenweg. Ten noorden van het station en met het Stationsplein verbonden via de Nieuwstraat. De Dries, was tot de verwerving van de gemeente in 1859 eigendom van de kerkfabriek. De bebouwing dateerde grotendeels van na 1859, zie Poppkaart. Op het plein, tegenover nummer 63, werd op 31 augustus 1930 het standbeeld van Felix Beernaerts, een bronzen borstbeeld op een hoge arduinen sokkel van de hand van Jules Vits (Melle), plechtig onthuld en veranderde de plaatsnaam in Felix Beernaertsplein. F. Beernaerts (1845-1912) richtte hier in het gehucht Overbeke, op de Gentsesteenweg, in 1884 een katoenweverij op. Het bedrijf was in het begin van de 20ste eeuw de grootste katoenweverij van het land; gestopt in 1962.

Aan de noordzijde van het plein werden begin van de jaren 1930 enkele burgerhuizen gebouwd (nummer 50 tot 54) in een vereenvoudigde modernistische stijl. Nummer 50, 51, 52 vormen een ensemble van drie burgerhuizen gebouwd door aannemer Maurice Van Hoecke (Wetteren) zie gevelsteen.

• DE MOL D., Straatnamen Deel II: de mannen van de straat, in Vilain XIIII Onafhankelijk maandblad voor Wetteren, 1993, p. 15.
  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 134-137.
  • Gemeente Wetteren. Plechtige Onthulling van de monumenten der Heeren Jan Cooppal en Felix Beernaerts op Zondag 31 Augustus 1931. Verslag der Buitengewone Feestelijkheden, s.l., s.d.
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 66-72.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena