Arbeiderswoningen, Het Torentje

Beschrijving

Het Torentje nummers 1-15, 2-16. Op de Bruul doodlopende steeg met rijhuizen, in 1932 samen met de woningen in de Pereboomstraat nummers 3-17 gebouwd, en geregulariseerd in 1936 door architect Jotthier. Bakstenen enkelhuizen met gespiegelde gevelopstanden van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, en lijstgevels die gekenmerkt worden door een lage hardstenen plint en banden, decoratieve borstweringen en ontlastingsbogen in similisteen.

Het Torentje nummers 1, 2 en 4: met hogere tweede bouwlaag, aansluitend bij de woningen aan de Pereboomstraat nummers 9 en 11.

Het Torentje nummers 3-19 en 6-16: voorzien van decoratieve baksteenbanden boven het kleine venster in de deurtravee. Grotendeels bewaard schrijnwerk.

De hoekwoningen op de Pereboomstraat nummer 9 en nummer 11 hebben een op de begane grond afgeschuinde hoektravee waarin een deur met bovenlicht onder een overhoeks venster. Met uitzondering van nummer 17 bleef overal het oorspronkelijk schrijnwerk bewaard.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie