Arbeiderswoningen, Het Torentje

bouwkundig geheel

Beschrijving

Het Torentje nummers 1-15, 2-16. Op de Bruul doodlopende steeg met rijhuizen, in 1932 samen met de woningen in de Pereboomstraat nummers 3-17 gebouwd, en geregulariseerd in 1936 door architect Jotthier. Bakstenen enkelhuizen met gespiegelde gevelopstanden van twee travee├źn en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, en lijstgevels die gekenmerkt worden door een lage hardstenen plint en banden, decoratieve borstweringen en ontlastingsbogen in similisteen.

Het Torentje nummers 1, 2 en 4: met hogere tweede bouwlaag, aansluitend bij de woningen aan de Pereboomstraat nummers 9 en 11.

Het Torentje nummers 3-19 en 6-16: voorzien van decoratieve baksteenbanden boven het kleine venster in de deurtravee. Grotendeels bewaard schrijnwerk.

De hoekwoningen op de Pereboomstraat nummer 9 en nummer 11 hebben een op de begane grond afgeschuinde hoektravee waarin een deur met bovenlicht onder een overhoeks venster. Met uitzondering van nummer 17 bleef overal het oorspronkelijk schrijnwerk bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92082 (bouwvergunning 03.10.1932); dossier 97504 (bouwvergunning 11.03.1936).

Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje