Jan Cooppalaard

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wetteren
Deelgemeente Wetteren
Straat Jan Cooppalaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Wetteren (geografische inventarisatie: 01-07-2002 - 30-09-2003).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Plein aan de "passerelle" over de Schelde, op de Poppkaart van rond 1860 genaamd "Grooten Aerd". In 1930, bij de inhuldiging van het standbeeld met de bronzen buste van Jan Cooppal veranderde de plaatsnaam in Jan Frans Cooppalplein. Later gewijzigd in Jan Cooppalaard; beeld later verplaatst naar het Kasteel van de voormalige buskruitfabriek Cooppal, aan de Cooppallaan nr. 91. Voorheen los- en laadkaai aan de Schelde. Gelegen nabij Aard, vroeger gekend als "Kleinen Aerd".

De passerelle dicht bij de Scheldebrug tussen Aard en Jan Cooppalaard, verbindt het stadscentrum met het gehucht Kapellendries. De "passerelle" vervangt de oude vaste brug die verlegd werd naar de Koningin Astridlaan. Een eerste brug over de Schelde werd aangelegd in 1792. Een nieuwe brug werd gebouwd na de kanalisatiewerken in 1894. De brug werd vernield tijdens beide Wereldoorlogen, zowel in 1914 als in 1940. De huidige vaste brug dateert van 1954. De "passerelle" werd ingehuldigd op 4 september 1957.

  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 107.

Bron: Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wetteren

Wetteren (Wetteren)

omvat Burgerhuis

Jan Cooppalaard 2, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

omvat Burgerhuis

Jan Cooppalaard 8, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

omvat Herenhuis

Jan Cooppalaard 3, 4, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.