erfgoedobject

Arbeiderswoningen, Pioengang

bouwkundig element
ID
125466
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125466

Juridische gevolgen

Beschrijving

19de-eeuwse gang met arbeidershuisjes (nummers 1, 2-30) die door middel van een pad van het grasplein gescheiden zijn en tussen 1875 en 1878 in opdracht van J. Rans gebouwd werden in de tuin van zijn eigendom aan de Mannenstraat, de huidige Monseigneur Van Waeyenberghlaan. De bakstenen lijstgevels met repetitieve gevelopstanden tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken die per twee gekoppeld en getrapt zijn omwille van de lichte helling van het terrein. De sterke ritmering van steekboogdeuren en -vensters met hardstenen lekdrempels en het daklandschap met schouwen zijn zeer typerend voor het geheel.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 29140 (bouwvergunning 22.10.1875); dossier 32494 (bouwvergunning 01.05.1878).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In 1985 herbestemd tot sociale woningen.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arbeiderswoningen, Pioengang [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.