Arbeiderswoningen, Muurkruidstraat

Beschrijving

Rijhuizen van 1875 (nummers 1-24), van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, met veelal geschilderde lijstgevels in repetitief schema die gekenmerkt worden door een gecementeerde plint, en licht getoogde muuropeningen met luiken op de begane grond van nummer 4, en hardstenen lekdrempels in de onderbouw en kordonvormige, bakstenen lekdrempels in de bovenbouw. Elk huisje heeft zijn eigen volkstuintje en een tuinhuisje, die van de woningen gescheiden zijn door een gekasseid voetgangerspad.

Nummers 1, 2 en 10 met volledig vernieuwd gevelparement en gewijzigde ordonnantie

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 27764 (bouwvergunning 30.04.1875).
  • DE COOMAN M. 1980: De Leuvense gangen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 159-160.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

In 1996 deels herbestemd tot sociale woningen.