Arbeiderswoningen, Valkerijgang

Beschrijving

Aan twee zijden bebouwde gang, toegankelijk in de Glasblazerijstraat tussen de woonwijk "Valkerijplein" en de Burchtstraat. De benaming verwijst naar de eertijds in deze omgeving gesitueerde hertogelijke valkerij van de hertog.

Volgens archiefgegevens is de Valkerijgang gerealiseerd op privé-initiatief, namelijk door de leerlooier G. Doms die, na gedeeltelijke afbraak van een ververijfabriek, in twee fasen bescheiden arbeidershuizen liet optrekken.

Arbeidershuizen (nummers 2-34 en 3-27) gebouwd volgens eenzelfde typeplan, elk met een achterkoertje of -tuintje. In 1896 kwam aan beide zijden een eerste blok van 18 woningen tot stand en werden gelijktijdig ook de hoekpanden met de Glasblazerijstraat verbouwd (het linker is heden vervangen door nieuwbouw); in 1901 volgde in het laatste straatgedeelte de bouw van nog eens 10 woningen. Een bakstenen muur achteraan sluit de gang af van de Voer.

Typerende, repetitieve opstelling van twee bouwlagen hoge rijhuizen met telkens een smalle deurtravee (nummer 24 met brede poort als voormalige toegang tot de achterliggende leerlooierij) en iets bredere venstertravee onder zadeldak, met bakstenen lijstgevels voorzien van een gecementeerde plint, rechthoekige muuropeningen beneden en getoogde op de bovenverdieping - blind in de deurtravee -, arduinen deuromlijstingen, lekdrempels en vensterlateien beneden. Sommigen vertonen een summiere decoratie met beschildering van steenlagen en ontlastingsbogen: in de nummers 24-30 (1901) uitgevoerd in gele en groen geglazuurde baksteen en met bijkomend tandfries als gevelbeëindiging. Naast de veelal vernieuwde kroonlijsten ook aanpassingen onder meer qua ordonnantie in nummer 26, inbreng van een vitrine met rolluikkast in nummer 21 en verhoging met een dakverdieping bij nummers 28, 30. In afwijking van de bouwaanvraag werden nummers 32 en 34 (later?) opgetrokken als ruimere, gespiegelde panden met souterrain, bovenlicht boven de deur, boogstenen en muurbanden in natuursteen en gesinterde baksteen. Nummer 27 werd na oorlogsteisteringen in 1949 herbouwd. De hoekbebouwing nummer 2/Glasblazerijstraat nummer 45 werd in 1955 aangepast.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 63541 (bouwvergunning 28.05.1896 en 12.09.1901), dossier 107187 (bouwvergunning 25.07.1949), dossier 112428 (bouwvergunning 10.08.1955).
  • DE COOMAN M. 1980: De Leuvense gangen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 57-58.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

In 1989 herbestemd tot sociale woningen.